Fortsatt arbete mot båtmotorstölderna

30 september 2013

Båtmotorstölderna fortsätter runt om i landet och ofta är det de organiserade ligorna som ligger bakom stölderna. Att införa båtsamverkan på marinor och hamnar är en förebyggande åtgärd som man sett har gett resultat.

Stor del av de båtrelaterade stölderna som sker är båtmotorstölder. Ofta stjäl man hela båten för att sedan, på skyddad plats, ostört kunna plocka bort motorn. Båten anträffas många gånger några dagar senare nära stöldplatsen.

- I mitten av augusti märkte vi en markant ökning av antalet båtmotorstölder. Att stölderna går upp i början av hösten är inte ovanligt eftersom båtarna lämnas obevakade i hamnar och uppe på land, säger Carina Birking på Larmtjänst.

båtsamverkan larmtjänstI början av 2013 startade Polisen i Västra Götaland upp en båtsamverkansgrupp där Larmtjänst och försäkringsbolagen ingår. Syftet var att reducera antalet båt- och båtmotorstölder i Bohuslän. Därefter startade även Hallandspolisen upp Båtsamverkan Kungsbacka. Ett led i arbetet har varit att involvera allmänheten genom båtsamverkan vilket innebär en rad förebyggande åtgärder så som att se om varandras båtar och vara uppmärksam på vilka som rör sig i området. Nyligen kunde båtstölder på Skaftö avstyras då allmänheten uppmärksammade och hörde av sig till Polisen angående flera misstänksamma bilar som rörde sig i området.

- Ett bra exempel som visar att båtsamverkan fungerar, säger Carina Birking.

Ofta är det organiserade ligor som utför stölderna och Larmtjänst uppskattar att cirka 70 procent av alla stulna båtmotorer lämnar landet. Ett problem är att identitetsmärkningen är lätt att förfalska. Ofta består märkningen av ett klistermärke som tjuvarna plockar bort för att ersätta med falsk.

- På så sätt kan man lura Tull och Polisen när man för in gods i andra länder, säger Carina Birking.

En del av stöldgodset hamnar även på andrahandsmarknaden. Under Tips och råd har Larmtjänst specificerat en rad kontroller som konsumenten kan göra för att minska risken att köpa stöldgods.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här