Stölder av bildelar ökar under september och oktober månad

14 november 2019

Under september och oktober månad har stölderna av bildelar ökat kraftigt jämfört med föregående år. Stölderna har tidigare i år minskat men nu verkar stöldtrenden ha vänt.

Under oktober månad har 387 stöldtillfällen av bildelar inträffat. Detta är en ökning med 74 procent jämfört med samma period 2018 då det inträffade 222 stöldtillfällen. Under september månad inträffade 171 stöldtillfällen, vilket är en ökning med 7 procent jämfört med samma period 2018 då det inträffade 160 stöldtillfällen.

- En anledning till ökningen är att vi just nu har flera olika internationella brottsnätverk som är tillbaka igen i Sverige, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.bildelar sep okt 2019.png

Diagrammet visar antalet stöldtillfällen per månad av bildelar under 2019 och 2018. 

2017 var ett rekordår för stölder av bildelar. Under 2018 började stölderna däremot minska i landet, en trend som höll i sig fram till hösten 2019.  

För att undvika stöld tänk på följande:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Om statistiken:

Statistiken är baserad på tre typer av bildelar som försäkringsbolagen valt ut på basis av erfarenhet av vilken typ av stölder som är vanligt förekommande och för vilka det finns god avsättning i större kvantiteter på den svarta marknaden

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här