Operation Rimfrost – Gängkriminalitet och trygghet

08 december 2020

I Larmtjänstpodden intervjuas Stefan Sinteus, polisområdeschef i Malmö, om Operation Rimfrost, gängkrimilaitet och om det någonsin kommer att sluta skjutas.

Operation Rimfrost var en polisoperation som initierades i november 2019 och pågick i sex månader till sommaren 2020. Upprinnelsen var att en pojke i 15-årsåldern mördades på Möllevångstorget i Malmö vilket betraktades som en särskild nationell händelse.

I Larmtjänstpoddens avsnitt om Operation Rimfrost intervjuas Stefan Sinteus, som var operativ chef för imfrost i Malmö.

stefan-sinteus-polisenwebb.jpg

- Vi satte fyra mål för operationen; skjutningar i kriminella miljöer och sprängningar skulle minska, vi skulle reducera antalet kriminella nätverk, öka antalet beslag och öka tryggheten, säger Stefan Sinteus.

Inledningsvis koncentrerade man sig på narkotikaproblematiken och stora kvantiteter togs i beslag. Bland annat 150 kilo marijuana, 55 kilo cannabis, narkotikaklassade tabletter, vapen och en hel del kontanter.

- De här gängen, eller nätverken, är väldig löst sammansatta. De är otrogna mot varandra. Och visst finns ett fokus på vapen och narkotika men man ska ha klart för sig att allt man kan tjäna pengar på är intressant för dem, till exempel människohandel och svart handel med livsmedel, säger Stefan Sinteus.

Kommer skjutandet att sluta?

- Vi ser en kraftig nedgång, till sista november i år har vi haft 17 skjutningar att jämföra med 2017 när vi hade 65. Så länge vi har ett samhällssystem där ungdomar inte ser en framtid med jobb och liknande utan väljer kriminaliteten för att det är enklare. De vet att de får femtusen spänn i veckan och det klarar de sig på. Vi måste jobba med att ungdomarna klarar skolan, att de får andra förebilder och att de får ett jobb. Både näringsliv och staten måste tillsammans se till att det inte är lönt att jobba i den svarta marknaden och att bli kriminell, säger Stefan Sinteus.

Lyssna på hela poddavsnittet på Acast, Itunes, Spotify, Soundcloud

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.