Webbinarium om båtbrott - den 9 februari 19.00

27 januari 2021

En mörk natt i början av september ligger Fjällbacka stilla. Men mellan bryggorna pågår aktivitet och vad är det för husbil som står parkerad i närheten trots att semestersäsongen är över?

Ett svagt brummande väcker en person i Fjällbacka klockan 05:22. Det är en husbil vid infarten till seglarklubben. Personen ser även siluetten av en person som bär mindre båtmotorer och lastar in i husbilen. Polisen larmas, men i samma stund avlägsnade sig husbilen. Två timmar senare ringer telefonen hos personen som sett husbilen. Det är Thomas från Polisen Båtsamverkan som ringer vittnet för att få höra mer om händelsen.

När Thomas får höra signalementet på husbilen så minns han när de 2014 grep en person med husbil i Ljungskile. Den gången hade han 20 båtmotorer gömda i husbilen. Kunde det vara samma gärningsman? Thomas fick fram en bild på husbilen som han skickade över till vittnet via sms. Det var då vittnet sade ”men hallå där är den ju”. Där och då förstår Thomas vem som varit i Fjällbacka. Ett febrilt arbete började för att få ut en efterlysning, bilder på både misstänkt gärningsman samt på husbilen. Vid 10-tiden är Thomas klar. Han har aktiverat många inom Båtsamverkan för att kontroll av rastplatser, bensinmackar, köpcentrum från Göteborg till norska gränsen.

Redan 40 minuter senare kommer ett sms från en person i Båtsamverkan med bild på husbilen samt texten ”jag har den”. Husbilen står på Saltkällans rastplats, Munkedal och det är ingen aktivitet vid fordonet. Thomas är redan på väg ut i för att leta efter husbilen. En insats samordnas och strax efter 12-slaget knackar de på husbilens dörr. Det hörs att någon är där, men personen vägrar öppna. Ett fryst läge uppstår. Det är då Thomas klättrar upp på taket. Ljuden på taket gör att en man öppnar dörren till husbilen och han kan gripas. I husbilen hittar Polisen sex båtmotorer som fortfarande är fuktiga. De kan härledas till båtägare i Fjällbacka.

Tjuven tyckte nog han var smart, en husbil som smälter in, en gummibåt för att ljudlöst komma nära båtarna från sjön och lyfta av motorerna. Han samlade motorerna vid seglarklubben och när han fått det antal han ville ha så kunde han hämta sin husbil och lasta in båtmotorerna.

Men... han missade en sak… I Bohuslän har man Båtsamverkan, - en samverkan mellan båtägare, båtklubbar, Polisen, Kustbevakningen, Larmtjänst, försäkringsbolag och Marinföretag.

Vad kan du göra för att undvika båtbrott själv? Vad gör Polisen, Larmtjänst och andra aktörer? Hur startar man Båtsamverkan? Vill du veta mer, se bilder från stölden i Fjällbacka och ta del av liknande fall? Välkommen till vårt webbinarium.

Webbinarium den 9 februari 19.00 på Polisen Båtsamverkan Väst Facebooksida, du ställer frågor och vi svarar.

Deltar gör Thomas Andersson, Polisen, Viktor Eklöf, utredare, Larmtjänst, Mats Eriksson, Sweboat, Barbro Jönsson, tidigare åklagare, Polisen och Lars-Åke Redéen, tidningen Båtliv och Carl Zeidlitz, Svenska Båtunionen Programledare/ciceron är Nathalie Steffner.

webbinarium feb (3).png

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här