Båtmotorstölderna har halverats första kvartalet 2021

16 april 2021

Båtmotorstölderna minskar kraftigt under första kvartalet 2021. Detta beror på stor sannolikhet på pandemin och stängda gränser.

Båtmotorstölderna har under det första kvartalet 2021 minskat med 56% jämfört med samma period 2020. I relation till samma period 2019 så är minskningen hela 62,5% för båtmotorstölder.

 - Den stora minskningen av stölder beror antagligen på pandemin, vilken medför att flera grannländer stängt gränserna i perioder. De internationella brottsnätverken fick svårt att föra ut stöldgods ur landet, säger Viktor Eklöf, utredningsinspektör på Larmtjänst.

Vi tror också att det brottsförebyggande konceptet Båtsamverkan har haft en positiv effekt genom att stimulera båtägare och båtklubbar att vidta förebyggande åtgärder. Den tydliga nedgång av stölder vi ser gör inte att man kan luta sig tillbaka, tvärtom det råder stor brist på ersättningsmaskiner och reservdelar. Därför ser vi gärna att flera startar Båtsamverkan på sina båtklubbar och hjälper varandra med att se om sina båtar om man ännu inte gjort det

Det finns även flera positiva exempel under 2020–2021 på när svensk polis genom båtsamverkan gripit båtmotortjuvar och där man kunnat återlämna flertalet motorer till sina rättmätiga ägare samt lagfört dessa båtmotortjuvar för brott vilket har en oerhört preventiv effekt. En förutsättning för att kunna återlämna gods och gripa dessa båtmotortjuvar är att man kan bevisa att det som de har stulit tillhör en annan person.

Skydda dig mot båtstölder, här finns flera tips både innan sjösättning och efter

Båtsamverkan är en brottsförebyggande metod som bland innebär annat att båtägarna tillsammans ser om varandras båtar och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området. Inom ramen för Båtsamverkan utvecklar man också praktiska metoder och provar olika tekniska lösningar för att minska antalet stölder. En viktig del i arbetet är att informera båtägare, båtföreningar, kommuner och marinor om hur man gemensamt skyddar sin egendom och förebygger brott.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.