Bilstölderna påverkades inte av pandemin

23 februari 2021

Under 2020 efterlystes 7 173 personbilar i Sverige, vilket är nästan exakt lika många som föregående år. Vid årets slut var 1 572 av dessa bilar (21,9%) fortfarande efterlysta, vilket också är nästan oförändrat från år 2019. Det kan antas att flertalet av bilarna som inte anträffas har förts utomlands. Bilstölderna har således inte påverkats av covid-19-pandemin.

bilar_efterlysta.png

Antalet efterlysta personbilar har trendmässigt sjunkit sedan elektroniska startspärrar infördes i slutet av nittiotalet. Under år 2020 efterlystes 7 173 personbilar vilket är marginellt färre än de 7 182 bilar som efterlystes år 2019. Vid årets slut var 1 572 av de efterlysta bilarna fortfarande inte återfunna, vilket motsvarar 22% av de efterlysta personbilarna. Andelen personbilar som inte återfunnits är oförändrad jämfört med år 2019.

- Man kan anta att huvuddelen av bilarna som inte återfinns förs utomlands. Det är framför allt nyare och exklusivare bilar av märkena Volvo, BMW, Mercedes och Audi som försvinner för alltid, säger Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på Larmtjänst. Det är anmärkningsvärt att stölderna inte har påverkats av den pågående corona-pandemin med dess konsekvenser i form av stängda gränser i grannländerna och försämrade transportmöjligheter österut. Det visar att de internationella brottsnätverken har kunnat anpassa sin verksamhet till det rådande läget.

Huvuddelen av efterlysningarna gjordes i storstadsområdena med Polisregion Stockholm i topp (2 126) följt av Region Syd (1 379) och Region Väst (1 259).

Under året har Larmtjänst noterat ett antal stöldtrender. Bland annat har det blivit vanligare att nyare Volvo, BMW och Mercedes stjäls för att sedan återfinnas slaktade på delar. Under hösten skede en omfattande våg av stölder av nyare Porsche-bilar i västra Sverige. I södra Sverige har stölder av vissa modeller av Toyota och Mazda varit vanligt förekommande under året.

- Larmtjänst bevakar stöldtrenderna och försöker att i samverkan med försäkringsbolag och Polis att nå ut med information till ägare av berörda modeller. Vi tror exempelvis att informationsinsatser riktade till Porscheägare under hösten hade stor betydelse för att få stopp på stöldvågen i Göteborgsområdet, säger Torbjörn Serrander.

Ladda ner rapporten

Efterlysta fordon 2020.pdf

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.