Förslag på nya verktyg för polisen i gränsnära områden

01 december 2021

Den 29 november tog inrikesminister Mikael Damberg emot betänkandet Åtgärder i gränsnära områden. Utredningen har haft i uppdrag att ta ställning till om Polismyndigheten har tillräckligt effektiva verktyg i gränsnära områden.

Syftet med utredningen har varit att säkerställa den svenska förmågan att bekämpa brott och kontrollera utlänningars rätt att vistas i landet.

–Mycket av internationell brottslighet har en koppling till gränsen. Narkotika, vapen men också de internationella stöldligorna som plågar stora delar av Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff på måndagen den 29 november.

Enligt utredningen finns det starka skäl att ge Polismyndigheten särskilda befogenheter i gränsnära områden för att möjliggöra ett intensifierat arbete i områdena och förbättra möjligheterna att bekämpa gränsöverskridande brottslig verksamhet och kontrollera vistelserätt i Sverige.

I utredningen föreslås bland annat att Polismyndigheten ges utökade möjligheter att bedriva kamerabevakning, göra kroppsvisitation och husrannsakan i transportmedel i förebyggande syfte samt kontrollera vistelserätt i Sverige. De nya befogenheterna ska gälla vid vissa typer av flygplatser, hamnar och tågstationer och vid allmänna vägar och broar mot utlandet samt i närheten av dessa platser.

 

Läs mer på Regeringen.se

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.