Danska försäkringsbolag registrerar stulna klockor i Larmtjänsts klockregister

26 augusti 2019

Från och med juli månad har danska försäkringsbolag möjlighet att registrera stulna och förlustanmälda klockor i Larmtjänst klockdatabas. Syftet med klockdatabasen är att det ska bli svårare att omsätta stulna och förlustanmälda klockor.

I juni månad lanserade Larmtjänst en sökbar klockdatabas över stulna och förlustanmälda klockor. Genom klockdatabasen kan svenska försäkringsbolag registrera stulna och förlustanmälda klockor som sedan utgör ett sökbart register för allmänheten. Bakgrunden till den nya databasen är att Larmtjänst under året sett tecken på att klockor i ökad utsträckning används som betalmedel i kriminella transaktioner. En stor efterfrågan på klockor i kriminella kretsar bidrar såväl till fler stölder och rån av klockor som till en ökad risk att klockor utnyttjas för försäkringsbedrägerier. Eftersom det tidigare inte funnits någon databas över stulna och förlustanmälda klockor har häleriverksamhet och bedrägerier med klockor varit nästan riskfri, något som försäkringsbranschen vill ändra på.

Nu har även den danska branschorganisationen Forsikring & Pension beslutat att de danska försäkringsbolagen ska registrera stulna och förlustanmälda klockor i klockdatabasen, något som Larmtjänst ser mycket positivt på.

- Klockor används även som betalningsmedel i gränsöverskridande kriminella transaktioner och därför är det bra att vi kan samverka med den danska försäkringsbranschen och få in deras stulna och förlustanmälda klockor i vår databas. På sikt hoppas vi att fler grannländer vill ansluta sig till samarbetet, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.

Idag finns det omkring 200 stulna och förlustanmälda klockor registrerade i databasen. Klockdatabasen hittar du under Efterlysta objekt. Där är det möjligt att söka på fabrikat, boetnr/serienr och plats.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här