Stölder av maskiner och traktorer ökar

28 januari 2020

Under 2019 har det efterlysts 195 entreprenadmaskiner och redskap och 81 traktorer. Det är en ökning med 9 procent respektive 42 procent jämfört med 2018. Det visar den senaste årsstatistiken som Larmtjänst publicerar idag.

Antalet efterlysta maskiner och traktorer har ökat under 2019. Under 2019 har 195 entreprenadmaskiner och redskap blivit efterlysta. Det är en ökning med 9 procent jämfört med 2018 då 179 maskiner och redskap efterlystes. Under 2019 har 81 traktorer efterlysts vilket är en ökning med 42 procent jämfört med 2018 då 57 traktorer blev efterlysta.

- En anledning till ökningen i år kan vara att det just nu finns en större efterfrågan på maskiner och traktorer, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.

diagram per år.png

Diagrammet visar antalet efterlysta maskiner och traktorer.

Ett annat problem med stölderna av maskiner och traktorer är den höga procentuella andelen som inte kommer tillbaka, dvs som aldrig anträffas. Av de efterlysta entreprenadmaskinerna/redskap är det enbart 40 st som återfunnits, vilket innebär att 78 procent fortfarande är borta. Av de efterlysta traktorerna har 36 traktorer återfunnits, vilket innebär att 56 procent fortfarande är borta.

- Det är bekymmersamt att så lite av godset anträffas. Den höga andelen gods som inte hittas tyder på att mycket försvinner utomlands. Under året har vi anträffat ett flertal jordbrukstraktorer i Litauen och ett par maskiner i Litauen och Polen, säger Peter Sundman.

Ser man till antalet efterlysningar fördelade över året så har det efterlysts flest entreprenadmaskiner/redskap i augusti månad (28). För traktorer har flest efterlysningar gjorts i juli månad (12). Hjullastare (62), grävmaskin (42) och kompaktlastare (24) är de maskintyper som verkar mest eftertraktade av tjuven under 2019.

per månad.entreprenad.png

Diagrammet visar antalet efterlysta maskiner och traktorer fördelade per månad.  

Efterlysningarna av entreprenadmaskiner kommer främst från Stockholms län (91) därefter Skåne (18), Västra Götaland (11) och Uppsala (10). Efterlysningarna av traktorer kommer främst från Västra Götaland (18) och Skåne (13).

Rapporten kan du ta del av här: 

Kontakt: Åsa Lundin, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.lundin@larmtjanst.se, www.larmtjanst.se

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här