Årsstatistik: Båtmotorstölderna sjönk under 2020

26 januari 2021

Under 2020 polisanmäldes 1733 stölder av båtmotorer, vilket är en minskning med 24 procent jämfört med 2019. Stölderna minskade i alla regioner utom i Region Nord.

Under 2020 registrerades 1733 polisanmälningar av båtmotorstölder vilket kan jämföras med år 2019 då antalet stölder uppgick till 2270. Detta är en minskning med 24 procent. Minskningen var särskilt stor i Region Väst (-31 procent) och Region Stockholm (-28 procent).

- Den stora minskningen av stölder i landet beror antagligen på pandemin, vilken medförde att flera grannländer stängde gränserna. De internationella brottsnätverken fick då svårigheter att föra ut stöldgods ur landet. Vi tror också att det brottsförebyggande konceptet Båtsamverkan har haft en positiv effekt genom att stimulera båtägare och båtklubbar att vidta förebyggande åtgärder, säger Viktor Eklöf, utredningsinspektör på Larmtjänst.

Den kvartalsvisa statistiken visar att minskade särskilt mycket under andra kvartalet 2020 (-36 procent), dvs. under inledningen av corona-pandemin. Båtmotorstölderna ökade dock igen under tredje kvartalet 2020 till nästan samma nivå som motsvarande kvartal föregående år.

- Båtmotorstölderna ökar vanligtvis under tredje kvartalet, dvs. under den tid när båtarna ligger kvar i vattnet efter högsäsongen och innan de tas upp på land. Vi såg en kraftig ökning av stölderna under hösten 2020, vilket kan tyda på att de internationella brottsnätverken har anpassat sin logistik till de förutsättningar som gäller under pandemin, säger Viktor Eklöf.

 

För att minska risken för båtmotorstöld:

  • Gå med i Båtsamverkan
  • Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad!
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.