Årsstatistik: Stölder av entreprenadmaskiner minskar något

25 januari 2021

Under 2020 har det efterlysts 252 entreprenadmaskiner/redskap och 53 traktorer. Det är en minskning med 11 procent jämfört med 2019.

Antalet efterlysta entreprenadmaskiner/redskap och traktorer har minskat med 11 procent under 2020 jämfört med 2019. Anledningen till minskningen är sannolikt en effekt av stängda gränser i samband med pandemin under delar av året.

- Vi vet av erfarenhet att en stor del av de entreprenadmaskiner och traktorer som stjäls i Sverige fraktas österut. I samband med att flera grannländer stängde gränserna under andra kvartalet 2020 till följd av pandemin blev det svårare att föra ut stöldgods ur landet. Det bidrog sannolikt till den minskning av stölderna som vi såg under våren och sommaren. Det är dock oroväckande att stölderna började öka igen under slutet av året, säger Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på Larmtjänst.

Stölder under 2020 fördelade på månad

Ett stort problem med stölder av entreprenadmaskiner/redskap och traktorer är att det är en hög procentuell andel som aldrig anträffas. Hela 75 procent av de entreprenadmaskiner/redskap som stals under 2020 är fortfarande försvunna. Motsvarande siffra för traktorer uppgår till 53 procent. En stor del av maskinerna som aldrig återfinns har antagligen förts utomlands

Stölder av entreprenadmaskiner/redskap skedde främst i Stockholms län (59) följt av Skåne (13), Västra Götaland (10), Dalarna (7) och Södermanland (5). Stölder av traktorer skede främst i Västra Götaland (14) och Skåne (9).

Diagrammet visar antalet efterlysta maskiner och traktorer.

Rapport: Efterlysta entreprenadmaskiner och traktorer 2020.pdf

Kontakt: Ulrica Loeb, kommunikatör Larmtjänst, 08- 522 785 08, ulrica.loeb@larmtjanst.se

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.