24 procent av de efterlysta bilarna återfanns aldrig

15 februari 2022

Under 2021 efterlystes 6430 personbilar vilket är en minskning med 10 procent jämfört med året innan. Andelen personbilar som ej återfunnits under året är dock hög och ligger på 24 procent. Detta kan jämföras med 22 procent året innan. Det visar den senaste årsstatistiken över efterlysta fordon som Larmtjänst idag publicerar.

Under 2021 efterlystes 6430 personbilar i Sverige. Detta är en minskning med 10 procent jämfört med 2020 då 7173 bilar efterlystes. Av de efterlysta bilarna är 1573 st, 24 procent, fortfarande borta. Detta kan jämföras med 2020 då andelen personbilar som fortfarande inte hade kommit tillbaka vid årets slut landade på 22 procent.

- Skulle man parkera alla de bilar som inte återfunnits under året på en lång rad skulle raden bli ca 7,3 kilometer, säger utredare Niclas Antonsson på Larmtjänst.

efterlysta bilar 2021

Diagrammet visar antalet personbilar som blivit efterlysta och ej avlysta under 2021.  

37 procent av de efterlysta bilarna 2021 återfinns redan första dagen från det att de blivit efterlysta.

Under 2021 ser Larmtjänst en ökning av antalet efterlysta bilar där man misstänker kreditbedrägeri vilket skulle kunna vara en förklaring till den ökade andelen bilar som ej återfinns.

- Vi vet att efterlysta bilar med misstänkt kreditbedrägeri ofta försvinner utomlands vilket gör att de sällan återfinns. Värdet på dessa bilar uppgår till ca 37 miljoner kronor, säger Niclas Antonsson.

Under året har Larmtjänst även sett en ökning av antalet efterlysta Toyota Prius-bilar vilket kan förklaras med att denna bilmodell varit mycket utsatt för stölder av katalysatorer. En annan bilmodell som under året har varit utsatt för organiserade stölder är Mazda CX-5 då kriminella nätverk har haft utrustning för att kunna stjäla denna bilmodell. I september kunde gränspolisen i Stockholm göra ett tillslag i Nynäshamn där man grep flera personer. Därefter har stölderna av Mazda CX-5 upphört. 

Flest efterlysningar av personbilar gjordes under året i polisregion Stockholm (1828), Syd (1328) och Väst (1142).

efterlysta fabrikat 2021

Tabellen visar de fabrikat med flest antal efterlysta personbilar under 2021.

Tips på hur du minskar risken för bilstöld:

  • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.
  • Använd garage om du har det!
  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.
  • Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren.
  • Om du har keyless system- förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk.
  • Använd larmsystem.

Kontakt: Åsa Lundin, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.lundin@larmtjanst.se, www.larmtjanst.se

Larmtjänst är en branschorganisation för de svenska sakförsäkringsbolagen med syftet att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet och återfinna stulen försäkrad egendom.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.